Mooi differentiëren? Kun je leren!
Geschreven door Maykel Kicken, Docent MBO en werkzaam voor Doorloopjes.
Het onderwijs zit vol uitdagingen. Elke dag opnieuw puzzelen we als docenten hoe we onze leerlingen het best kunnen ondersteunen. Sommige vragen blijven daarbij terugkomen: hoe zorg ik dat mijn instructie helder is? Hoe differentieer ik effectief zonder mezelf te verliezen in eindeloos voorbereiden? Hoe houd ik mijn klas betrokken?
Doorloopjes to the rescue! Deze praktische stappenplannen helpen je als docent om een specifieke uitdaging aan te pakken. Geen wollige theorie, maar concrete handvatten die direct toepasbaar zijn in de klas. En laat differentiëren nu net zo’n uitdaging zijn waar we allemaal tegenaan lopen. Hoe zorg je ervoor dat iedere leerling stof krijgt aangeboden die past bij zijn of haar ontwikkeling? Leerlingen die al wat verder zijn, wil je uitdagen, terwijl anderen juist extra ondersteuning nodig hebben. Makkelijk gezegd, maar in de praktijk soms een enorme puzzel.
Mooi differentiëren? Kun je leren!
Lennart en Coen gaan bij de Doorloopjes-DigiDate ‘Mooi differentiëren? Kun je leren!’ aan de slag met drie Doorloopjes die helpen bij deze uitdaging.
Zo geeft het Doorloopje ‘Differentiatie zonder tijdsdruk’ me inzicht in hoe ik met kleine ingrepen tegemoet kon komen aan verschillende leerbehoeften zonder dat het mijn voorbereidingstijd verdubbelde. Een simpele tip zoals het aanbieden van keuzeopdrachten op drie niveaus zorgde ervoor dat leerlingen op hun eigen tempo konden werken, terwijl ik overzicht hield.
Daarnaast hielp het Doorloopje ‘Samenwerkend leren’ me om groepjes in de klas beter te laten werken. Want eerlijk is eerlijk: in mijn lessen resulteerde groepswerk wel eens in één leerling die alles deed, terwijl de rest ‘mentale ondersteuning’ bood door ernaast te zitten. Door duidelijke rollen te verdelen en succes afhankelijk te maken van individuele bijdragen, werd samenwerken niet alleen eerlijker, maar ook effectiever. En dat betekende automatisch ook een vorm van differentiëren: leerlingen met meer kennis konden die inzetten, terwijl anderen juist extra begeleiding kregen.
En het derde Doorloopje dat ze gaan bespreken is ‘Taakgericht werken’. Een Doorloopje dat ongetwijfeld ook van enorme waarde is maar waar ik nog geen kennis mee gemaakt heb.
Differentiëren hoeft dus geen nachtmerrie te zijn. Doorloopjes helpen je om met kleine aanpassingen een groot verschil te maken. Dus als je, net als ik, weleens vastloopt in de dagelijkse hectiek, probeer dan eens een Doorloopje. Wie weet ontdek je wel net dat ene inzicht dat je lessen nét een stukje soepeler en passender maakt voor iedere leerling.
Behoefte aan experts die je wegwijs maken in het toepassen van Doorloopjes? Doe mee aan de Doorloopjes-DigiDate op woensdag 19 maart aanstaande!
Kijk eens naar het PASAAN concept:
Hier zijn de vijf stappen van het PASAAN-proces:
- Proberen: Gebruik één Doorloopje per keer en pas het toe in jouw context.
- Aanpassen: Voeg details toe aan de stappen om ze relevanter te maken voor jouw vakinhoud.
- Sleutelen: Pas het Doorloopje aan zodat het beter bij je past, bijvoorbeeld door de volgorde te veranderen.
- Aantal keer oefenen: Breng je aangepaste Doorloopje in de praktijk en evalueer regelmatig.
- Nabespreken: Evalueer de effectiviteit van de strategie op basis van de invloed op het leerproces van de leerlingen.